Arbetsmarknadsartiklar

Flexjobbmodellen till Sverige?

2014-02-26 13:37 #0 av: jokkoono

Tycker du att det är dags för flexjobb i Sverige? Ska vi ha det som dom på andra sidan sundet?

I dag betalar staten lönen för den funktionshindrade genom att ge arbetsgivaren bidrag till att kunna betala ut en lön. Arbetsgivaren får bidrag för eventuell merkostnad eller förlust på grund av den anställdes funktionshinder. Denna modell kallas för Trygghetsanställning. Systemet med Lönebidrag fungerar på liknande sätt och det är med någon av dessa två bidrag som du som funktionsnedsatt har en chans att komma in på arbetsmarknaden i Sverige i dag.

Sedan mitten av 1990-talet har man i Danmark jobbat efter en annan modell. Den så kallade Flexjobbsmodellen. Den innebär att man som arbetsgivare i stället för att få bidrag till att betala ut lön bara betalar för utfört arbete. Staten hjälper sedan till med resterande lön i form av bidrag till den funktionshindrade arbetstagaren.

Att införa flexjobb i Sverige skulle innebära en föränkling av arbetssystemet. Både för arbetsgivare och arbetstagare med mer flexibilitet. Samhället skulle även tjäna på det om man jämför med vad det kostar att hålla samma arbetstagare med lönebidrag eller sjuk/aktivitetsersättning. Den som eventuellt skulle förlora på en sådan modell är arbetsgivaren som med dagens system i stort sätt inte behöver lägga ut några pengar alls för att anställa en funktionsnedsatt. Något som för många arbetsgivare annars kan vara en bra anledning till anställning.

Vad tycker du? Är det dags att införa flexjobb i Sverige, har vi det bra som vi har det eller ska det till med något annat förslag på förändring?

Vill du läsa mer om flexjobb eller det nuvarande systemet? Klicka bara på länkarna i texten eller här nedan.

 

Källor:

Arbetsförmedlingen. (2012).Lättläst faktablad Trygghetsanställning arbetsgivare. http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.3485b9a713b6ad32ce17b73/Ll-Trygghetsanst%C3%A4llning-AG.pdf

Arbetsförmedlingen. (2012). Lättläst faktablad Trygghetsanställning arbetssökande. http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.3485b9a713b6ad32ce1704f/Ll-Trygghetsanst%C3%A4llning-AS.pdf

Arbetsförmedlingen. (2012). Lättläst faktablad om Lönebidrag. http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.3485b9a713b6ad32ce17ffc/Ll-L%C3%B6nebidrag-AG.pdf

Neuroförbundet. (2013). Flexjobb utan hinder. http://www.neuroforbundet.se/opinion/flexjobb-utan-hinder/

Neuroförbundet.(2012). FLEXJOBB 100/100. http://www.neuroforbundet.se/PageFiles/14164/NHR%20rapport%20Flexjobb%20ver%2020131125.pdf

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2014-04-23 17:50 #1 av: Farwuq

Jag har inte orkat att läsa länkarna, men spontant känns det som ett nej.

"Den innebär att man som arbetsgivare i stället för att få bidrag till att betala ut lön bara betalar för utfört arbete."

Hur ska man till exempel bedöma mig - som har lönebidrag - och jobbar med datorservice, och skriver registerprogram? Det är mycket svårt att värdesätta och bedöma mängden och kvaliteten. Ska arbetsgivaren avsätt resurser för att övervaka mig för att se vad mitt arbete är värt?

Jag anser det nuvarande systemet fungerar bra och jag vill inte att man rotar i sk*t*n.Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2014-04-23 19:34 #2 av: jokkoono

Hej 

Jag är ingen förespråkar för de ena mot de andra, och jag kan förstå din åsikt, men jag kan tycka att lönebidragsmodellen är lite gammaldags vi lever ju ändå på 2000 talet ! 

Därför kan jag tycka att de är dags att ordna en mer passande modell som passar nu idag i vårt samhälle 

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2016-07-14 08:10 #3 av: thenameless

Visst kanske inte lönebidrag funkar allatid  men flexmodellen verkar sämre i mina ögon och uppmanar mest ohederliga arbetsgivare att fuska. Och det är de ju villiga till redan då de betänkt bidragsaanställningar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.