Assistansartiklar

Sjukgymnastens förändrade roll

2014-04-06 11:07 #0 av: jokkoono

Sjukgymnastens arbetsuppgifter har de senaste åren förändrats och blivit fler. De tar en allt större roll i vårdteam och har fått en förändrad syn på hur sjukgymnastik ska utövas. Bättre förr menar de rörelsehindrade. Effektivare vård menar habiliteringen.

När jag var yngre hade jag en väldigt tät kontakt med habiliteringen. De nästan slängde arbetsterapeuter och sjukgymnaster på mig och inte sällan var även läkare med på mötena för att bidra med sin bedömning. Sjukgymnasten träffade jag ett flertal gånger i veckan och jag fick alltid professionell hjälp i min träning. Habiliteringen fanns även där för min familj med råd och stöd i rollen som förälder till ett funktionsnedsatt barn.

I dag ser det annorlunda ut på så sätt att mer och mer läggs på mig och mina anhöriga och assistenter angående min dagliga träning. Sjukgymnasten lyser mer och mer med sin frånvaro och när hon äntligen behagar visa sig så är det enbart för att kolla hur jag sköter min träning. Fast jag har påtalat att jag vill ha mer konsekvent hjälp av sjukgymnasten vid ett flertal tillfällen så blir det ingen påtaglig skillnad.

Jag ser inte fördelarna med att de mer och mer har övergått till en konsulterande roll där de handleder mig, mina anhöriga och mina assistenter.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/rorelsehindrade-barn-far-for-lite-traning

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2016-07-09 19:52 #1 av: thenameless

Jag hade också sjukgymnast som barn. Den upphörde någongång i sexårsåldern.

Sedan dess har jag fått träna i egen regi även om man använde sig av handikappidrott..

Anmäl
2016-07-09 19:56 #2 av: Maria

De har dessutom ändrat namn till fysioterapeuter.

/Maria

 

Anmäl
2016-07-09 21:30 #3 av: thenameless

Men gör väl samma sak?

Anmäl
2016-07-09 21:32 #4 av: Maria

Ja så vitt jag vet.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.