Personlig assistans

Skär inte ned på LSS!

2017-01-07 10:03 #0 av: jokkoono

Nu vädjar Liberalerna till regeringen att dom ska stoppa nedskärningarna inom LSS. Liberalerna verkar lyssna på funktionshinderrörelsen hur mycket LSS betyder för funktionshindrade. Funktionshindrade ska kunna leva det livet dom vill. Tyck gärna till och diskutera.

http://www.nt.se/asikter/debatt/skar-inte-ned-pa-lss-om4433773.aspx

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2017-01-07 11:44 #1 av: Tjeja

(En liten parentes i debatten)

Vem kan leva det liv de vill och önskar? Inte många ändå ens utan funktionshinder.
Det blir nog lättare att få övriga folks gehör och medhåll om man talar om ett tryggt, normalt, bra och värdigt liv!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-07 12:23 #2 av: landsbygdsbo

Hur mycket har LSS skurits ned då?

För att de som håller i plånboken , långsiktigt ska acceptera att de ska finansiera LSS, dvs skattebetalarna, så måste regelverket nog stramas upp. Det värsta som kan hända är att en misstänksamhet breder ut sig och med den en ovilja att betala,  vilket kommer att avspeglas i de beslut som de ansvariga politikerna gör.

Anmäl
2017-01-10 14:35 #3 av: tlover

#1 "Det blir nog lättare att få övriga folks gehör och medhåll om man talar om ett tryggt, normalt, bra och värdigt liv!"

Det är ju det som LSS handlar om. LSS handlar inte om att få göra charterresor till Thailand utan att kunna tex gå på toa (utan att dö, vilket en person gjort), kunna ha någon form av sysselsättning, kunna bo på ett drägligt sätt (tex klarar man själv inte av att städa pga sina funktionshinder ska man inte behöva bo i ett ohygiensiskt lorthål) etc etc

Det är inte lyxliv det handlar om utan något som de flesta knappt skulle kalla liv och som vissa inte ens överlever utan.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-10 15:33 #4 av: landsbygdsbo

#3  Jag undrar hur folk verkligen skulle reagera på om man förstod att för att hålla en person med full täckning dygnet runt så går det åt 5 heltidsanställda.

För att vi ska kunna behålla respekten och förståelsen hos dem som betalar måste kontrollen vara regid och uppföljningen vara noggrann. Annars riskerar vi att betalningsviljan försvinner och politikerna som då vänder kappan efter vinden tvingas till verkliga och kraftiga nedskärningar.

Anmäl
2017-01-10 16:18 #5 av: tlover

#4 ja det måste vara hemskt för skattebetalare (dvs även de på sjukersättning) att veta att en som har full täckning bidrar till mer än 5 jobb med allt vad det innebär med skatteintäkter, minskad arbetslöshet etc.

Det måste vara riktigt jobbigt. Vänta lite, det är det inte alls (säger jag i egenskap av person som skattar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 02:22 #6 av: thenameless

#5 Bonnläppen kommer aldrig att förstå det. Hen är aldeles för inkörd  i sitt spår.

Anmäl
2017-01-11 07:45 #7 av: tlover

#6 Skönt att höra att nån förstår iallafall (mina argument alltså).

Jag undrar dessutom hur även de som gnäller om att personliga assistenter drar pengar skulle reagera om man helt plötsligt skulle sparka alla personliga assistenter. Om min matte är rätt* så finns det drygt 50000 heltider inom personlig assistans i Sverige (så det är antagligen mer då jag gissar att många jobbar deltid)

* efter statistiken härifrån

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 08:30 #8 av: landsbygdsbo

#6 Vad jag förstår är att valmanskåren är tämligen lättpåverkad.

Och att politikerna är känsliga för det. De senaste utspelen kring LSS visar ju på det. Varför skulle annars en regering som består av socialdemokrater och miljöpartister stödda av komm..förlåt vänstern lägga fram förslag som innebär försämringar i den magnitud ni talar om här? Men du kanske kan förklara?

Anmäl
2017-01-11 08:31 #9 av: landsbygdsbo

#7  Ja förklara gärna varför en röd/grön regering gör detta?   Om det nu inte är så att det ligger ngt i vad jag säger.

Anmäl
2017-01-11 09:42 #10 av: tlover

#9 Det i #7 var hypotetiskt, än så länge har inte alla personliga assistenter avskedats jag ville bara visa på att många människor inte tänker längre än näsan räcker. Det är därför regeringen känner att de måste fatta dessa beslut.

Sen så fanns nedskärningar inom LSS och övriga bidrag till funktionshindrade redan på de blåas tid även om det inte var just personlig assistens som var i fokus

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 11:18 #11 av: landsbygdsbo

#10 Vilket bevisar det jag säger. Politiker är känsliga för opinionens vindar och de senaste "affärerna" där miljonbelopp svindlats bort av personer med hjälp av LSS så blir följden den att kravet om noggrannare kontroll lyfts fram. Och som alltid vid en noggrannare kontroll kommer man att hitta fall där dels för stora resurser ställts till förfogande och där för små resurser erbjudits.  Därför är jag tveksam till att personer med släktskap eller liknande förbindelser i form av egna företag, ska få anställas. Det skulle enbart vara personer från kommunala/privata organisationer som godkänts efter noggrann kontroll. Om sedan make/syster eller bror vill ta jobbet så söker man anställning hos ngt av dessa bolag/organisationer.

Personligen anser jag att detta är bra. Den som enligt regelverket ska ha fullt stöd ska få det, den som inte ska ha det, ska naturligtvis inte få det. Överlag skulle det inte skada med en betydligt  skarpare kontroll av hur myndigheter använder skattepengar + att uppföljningen skulle göras till en uppföljning värd namnet. För så är ju inte fallet i dag. Och som sagt, det är ju stora pengar det handlar om. För varje vårdtagare som uppbär heltidshjälp innebär det 5 heltidstjänster.

Anmäl
2017-01-11 11:45 #12 av: tlover

#11 "Den som enligt regelverket ska ha fullt stöd ska få det" 

Fast problemet är att folk inte längre får det utan att familjen i bästa fall får jobba gratis (och sluta jobba på deltid eller heltid dvs lägre skatteinkomster) i värsta fall så dör folk (vilket redan har hänt)

"För varje vårdtagare som uppbär heltidshjälp innebär det 5 heltidstjänster"

Med allt vad det innebär med skatteintäkter, ökad omsättning för handeln etc

"Därför är jag tveksam till att personer med släktskap eller liknande förbindelser i form av egna företag, ska få anställas."

Även om dom är mer lämpad? Jag behöver förvisso inte en personlig assistent men ett personligt biträde (har ej ens hunnit söka än däremot så jag vet inte om jag får det). Den mest lämpade för detta skulle vara min man då han vet om mina svårigheter och styrkor, han vet hur han ska hjälpa, han är dessutom mer kunnig i te än dom flesta och det kommer bli ett krav från min sida då det är en tebitik det handlar om. 

Nu vet jag inte riktigt hur man gör ang personligt biträde så det kan hända att det regelmässigt inte skulle gå men han är den som är mest lämpad.

Sen skulle det kännas mer rättvist att han skulle få betalt för allt jobb han gör som egentligen andra ska göra men inte kan tex som arbetsterapeut, Personligt biträde, personlig assistent (vid mina skov) etc

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 15:16 #13 av: landsbygdsbo

#12

Inget system är fullkomligt. Och makthavarna måste reagera på de felaktigheter som dykt upp de senaste åren.

Det är ju mycket möjligt att politiker genom lagstiftning lovat mer än de kan hålla.

Då måste detta åtgärdas på ett eller annat sätt.

Vad det gäller skatteintäkter och ökad omsättning hos handels så är det ju ändå skattemedel som ska betalas ut i form av löner/skatter o sociala avgifter.

Om en vårdnadshavare anser att Maka/e eller syskon är bäst lämpade så skulle man i det system jag förespråkar gå via en godkänd organisation som anställer makan/en eller syskonet. Man får då dels en ansvarig seriös arbetsgivare och det blir svårare att fuska. Skulle då den personen som anställs brista i sitt uppdrag vid en kontroll så har kommunen/organisationen betydligt lättare att byta ut denne jämfört med om vårdnadshavaren själv anställt maka/make eller syskon.

Anmäl
2017-01-11 15:29 #14 av: tlover

#13 "Inget system är fullkomligt. Och makthavarna måste reagera på de felaktigheter som dykt upp de senaste åren."

Varför inte koncentrera sig på de felaktigheter som tex politiker gör med ogiltiga avdrag för resor osv? Det är bevisat att fusket bland olika bidrag hos tex FK inte är så stora.

Nej, det är inte åtgärder, det är häxjakt.

Folk som behöver sina assistanstimmar ska inte få dom indragna för att politiker (med flera) fuskar med avdrag och liknande.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 15:35 #15 av: landsbygdsbo

#14

-varför kollar ni mig, ni kan ju kolla alla andra?

Vi måste ska ett system där inköp och uppföljning av varor o tjänster noga kollas, som stat, region o kommun gör. Där ingår LSS. Det handlar inte om ngn häxjakt.

Folk som får timmar indragna får dem inte indragna för det det finns fuskande politiker utan för att den grupp som är utsedd att utreda behoven tar beslut.

och anser de att behovsäskandet är befogat så tillstyrker man, annars inte.

dessa grupper består av människor som naturligtvis kan göra fel. men överlag så är detta nog undantag.

Men hur mycket har LSS sänkts från 2015 till 2017?

Anmäl
2017-01-11 17:15 #16 av: tlover

#15 "varför kollar ni mig, ni kan ju kolla alla andra?"

Senast jag kollade hade jag inte personlig assistans

"Vi måste ska ett system där inköp och uppföljning av varor o tjänster noga kollas, som stat, region o kommun gör. Där ingår LSS. Det handlar inte om ngn häxjakt."

Det är en häxjakt eftersom man förstorat problemen och ignorerar helt andra problem, varför kollas inte fuskande politiker upp på samma sätt?

"dessa grupper består av människor som naturligtvis kan göra fel. men överlag så är detta nog undantag."

Hur många gånger har du läst om folk som fuskat VS de som oskäligen fått tex assistans indragen? De som fått tex assistans indragen (vilket resulterar i tex dödsfall) är många fler, till och med läkare tycker att FK tänker helt galet.

"Men hur mycket har LSS sänkts från 2015 till 2017?"

Det är svårt att räkna ut då LSS (lagen om stöd och service) innehåller åtgärder från både kommun, län och stat, det är betydligt mer än bara personlig assistans och exakt hur mycket den var på kan jag inte utantill. Däremot så ska ju regeringen ha ändrat sig nu så just nu vet jag inte hur det ligger till.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 17:33 #17 av: landsbygdsbo

#16  mening hör man från varje grupp som kollas. Vare sig det gäller skatter eller bidrag.

Häxjakt är det alltså varje gång en grupp kontrolleras, jaja..

Sökte på "fusk med assistansbidrag"    över 500 träffar

Sökte sedan på " oskäligen fått assistans indragen?" över 1500 träff

Nu är det hela ju inte riktigt rättvisande eftersom många träffar gäller samma händelser.

Men bara ett av bedrägerifallen rörde sig väl om över 10 miljoner kr + rättegångs o utredningskostnader.

Så ja, vi ska hålla en skarpare koll på vad som försiggår.

Och ja folk som får fel stöd pga av felbeslut är ett undantag. De allra flesta får en korrekt bedömning.

Anmäl
2017-01-11 17:36 #18 av: tlover

#17 "Och ja folk som får fel stöd pga av felbeslut är ett undantag. De allra flesta får en korrekt bedömning"

Konstigt, läkare håller inte med om detta utan tycker att FK är för hårda och orealistiska i sina bedömningar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 18:03 #19 av: landsbygdsbo

#18 då är det bara att överklaga så klargörs om FK gjort en felbedömning eller ej utifrån gällande regelverk.

Det är bra att alla inte är överens. Då kan man ju diskutera och ev få politikerna att ändra regelverket.

Men det går ju inte att komma ifrån att väldigt många gånger när en individ erhållit ett stöd som inte är i nivå med det han eller hon väntat sig så har man blivit felbehandlad av myndigheten. Inte i juridisk mening utan i sin egen åsikt.

Anmäl
2017-01-11 18:12 #20 av: tlover

#19 "då är det bara att överklaga så klargörs om FK gjort en felbedömning eller ej utifrån gällande regelverk."

Tyvärr kräver sånt enormt med ork, vilket personer som omfattas av LSS sällan har. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk i Sverige

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 18:21 #21 av: landsbygdsbo

#20

Så om jag skriver till skattemyndigheterna och säger att jag orkar inte betala in skatt så accepterar de?

Knappast, och det ska de heller inte göra.

Du får ett besked från samhället efter det att de gjort en bedömning.

Acceptera eller överklaga.

Klarar man det inte själv får väl den gode man man har eftersom man inte klarar av det, så får han väl överklaga.

Överklagan får väl rum på ett a4 det och det läkarutlåtandet så är väl saken klar om FK gjort en felbedömning. Har de inte gjort det så blir det naturligtvis betydligt jobbigare och betydligt mer utsiktslöst.

Vad som framkommit i media så har väl stora grupper fått mer stöd från LSS och en mindre grupp har fått neddragningar och stödet totalt sett ökat en aning utslaget på alla stödmottagare.

Anmäl
2017-01-11 18:30 #22 av: tlover

#21 "Så om jag skriver till skattemyndigheterna och säger att jag orkar inte betala in skatt så accepterar de?"

Fast de som omfattas av LSS har ju div olika funktionshinder som tar kraft och energi, skatteverket kan faktiskt acceptera att man tar längre tid på sig om man förklarar varför.

"Du får ett besked från samhället efter det att de gjort en bedömning.

Acceptera eller överklaga."

Bara för att man accepterar deras beslut betyder inte det att det är rätt

"Klarar man det inte själv får väl den gode man man har eftersom man inte klarar av det, så får han väl överklaga."

Alla har inte god man (och även det kräver att man ansöker vilket tar energi)

"Överklagan får väl rum på ett a4 det och det läkarutlåtandet så är väl saken klar om FK gjort en felbedömning. Har de inte gjort det så blir det naturligtvis betydligt jobbigare och betydligt mer utsiktslöst."

Av detta antar jag att du aldrig behövt få fatt på en specialistläkare för intyg till FK, det är inget bara över det någonstans

"Vad som framkommit i media så har väl stora grupper fått mer stöd från LSS och en mindre grupp har fått neddragningar och stödet totalt sett ökat en aning utslaget på alla stödmottagare."

Det är mer än bara personlig assistans som dras ner även om endel kanske inte märks i media på samma sätt.

Sen även om andra delar har höjts så gör det inte det rätt någonstans att folk ska behöva dö på en toalett och liknande för att dom inte får den hjälpen som behövs

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 18:44 #23 av: landsbygdsbo

#22

Överklagas inte ett beslut så anser båda parterna det ok, rent juridiskt.

Att diskutera den här formen av stöd tenderar alltid att bli en känslig fråga.

De som inte uppbär stöd ser mer pragmatiskt på det hela och de som uppbär stöd tar en mer känslomässig ståndpunkt. Det är naturligt.

Jag ser stödformen som en samhällsservice och som sådan ska den underkastas samma krav på kontroll som all annan verksamhet.

Om sedan det genom en kontroll framkommer att mängden stöd till en individ ska ökas eller minskas så måste man förutsätta att det hela går rätt till.

Och olyckan med den ms-sjuka kvinnan berodde ju indirekt på att försäkringskassan räknat fel. Vilket är mänskligt att göra. Hade felet berott på govt felaktigt agerande så hade väl åtal kunnat väckas.

Tyvärr är det så att vi människor gör fel, de som får för mycket klagar inte så de märks ju inte.

Och det faktum att felräkningar sker ska ju egentligen inte tala mot en hårdare kontroll snarare tvärt om eller?

Anmäl
2017-01-11 18:51 #24 av: tlover

#23 "Överklagas inte ett beslut så anser båda parterna det ok, rent juridiskt."

Juridiskt kanske men det gör det inte rätt

"Jag ser stödformen som en samhällsservice och som sådan ska den underkastas samma krav på kontroll som all annan verksamhet"

Snälla visa mig de kontroller och åtgärder som politiker har.

"Om sedan det genom en kontroll framkommer att mängden stöd till en individ ska ökas eller minskas så måste man förutsätta att det hela går rätt till."

Skulle även tex läkare och andra personer med insyn i fallen hålla med så skulle det kunna stämma men nu är det ju faktiskt inte så.

Även (fd) anställda på FK har ju gått ut med att dom kände sig tvingade att tex dra in stöd där det har behövts för att följa budget eller liknande. Sådant ska ju däremot inte gå efter budget utan efter behov

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 18:58 #25 av: landsbygdsbo

#24

Men för alla andra människor i samhället måste man gå efter beslut som vunnit laga kraft. Vad som enskilda individer anser vara rätt eller orätt spelar då ingen roll.

Varför tror du jag vill ha ett rigidare kontrollsystem och en rigidare uppföljning. Därför att dagens är undermåliga.

Och det är därför jag inte begriper att du är emot detta. Ty en bättre kontroll gynnar ju även de som är i behov av stöd.

Grundtanken är att de beslut som myndigheter tar är de rätta.

Grundtanken är att ingen av dem som tar besluten ska ha egennytta av besluten.

Ingen demokrati är fullkomlig men det är det bästa system vi har. Har du ett bättre förslag så presentera det gärna.

Anmäl
2017-01-11 19:22 #26 av: tlover

#25 "Men för alla andra människor i samhället måste man gå efter beslut som vunnit laga kraft. Vad som enskilda individer anser vara rätt eller orätt spelar då ingen roll."

Så du tycker att allt som myndigheter gör är rätt?

"Varför tror du jag vill ha ett rigidare kontrollsystem och en rigidare uppföljning. Därför att dagens är undermåliga.

Och det är därför jag inte begriper att du är emot detta. Ty en bättre kontroll gynnar ju även de som är i behov av stöd."

Hårdare kontroller som i indragen hjälp? För det är ju vad som händer, hur fint det än låter så blir personer som behöver hjälp utan hjälp.

Hade dessa hårdare kontroller skett rätt så skulle väl inte de som kan funktionshinder bäst, dvs läkare och de som lever med det klaga på alla orätta indragningar som sker

"Grundtanken är att de beslut som myndigheter tar är de rätta."

Så om myndigheter skulle besluta att funktionshindrade får mer pengar så skulle det vara ok för dig?

Så när myndigheter gör helt galna beslut (vilket sker, det måste till och med du erkänna, kanske är det inte samma saker som jag tycker är fel men det är ju inte så att myndigheter alltid gör det som är rätt)

"Grundtanken är att ingen av dem som tar besluten ska ha egennytta av besluten"

och det tycker du att läkare och liknande personal har? Eller de FK personal som vågar säga att det hela är fel?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 19:53 #27 av: landsbygdsbo

#26

Nej naturligtvis anser jag inta allt myndigheter gör och beslutar för rätt.

Men i ett samhälle måste samhällets intressen gå före den enskildes.

Den enda begränsningen är att det inte får ske på den enskildes bekostnad.

Byggs en väg så görs detta oavsett vad de som bor där anser, men samhället ersätter för mark o intrång.

Samma sak gäller de stöd o bidrag samhället håller med. Utan begränsningar skulle systemet kollapsa.  Det tror ja tom du inser.

Hårdare kontroll, att de spelregler samhället satt upp följs, det kanske inte passar alla men det är det , på sikt mest rättvisa.

Hårdare kontroll ser till att både de som ska får, och de som inte ska , blir av med. Det är ett mynt med två sidor.

Självklart är systemet inte perfekt. Det är ju människor som utformar och utför alltså blir en viss andel fel inbyggda.

Självklart är det så att om någon befinns ha ett större behov ska han/hon få den hjälp man kommer fram till.

Det är ju vad jag sagt hela tiden. Den hårdare kontrollen ska bara se till att regelverket efterföljs.

Naturligtvis finns det de som idag har mer än vad den kontrollen skulle komma fram till. Då skulle de få mindre. och med rätt.

Samtidigt om förhållandet är omvänt, skulle någon efter kontroll ha rätt till mer ska han/hon naturligtvis få det.

Skillnaden mellan en givare och en tagare är uppenbar. Givaren har att fördela rättvist. Läkaren är som en advokat. Han ska ju hjälpa givaren att få ut bidrag. det är alltså hans jobb att göra det bra.

Hade vi haft obegränsade resurser hade det ju inte varit ngt problem.

Men nu är ju verkligheten en annan.

Anmäl
2017-01-11 20:47 #28 av: tlover

#27 "Men i ett samhälle måste samhällets intressen gå före den enskildes."

och det är inte i samhällets intresse att folk ska vara sjukare än dom behöver

"Den enda begränsningen är att det inte får ske på den enskildes bekostnad."

Indragen assistans då denne behövs är att det sker på den enskildes bekostnad

"Samma sak gäller de stöd o bidrag samhället håller med. Utan begränsningar skulle systemet kollapsa.  Det tror ja tom du inser." 

Jag har inte sagt att det inte ska vara obegränsat men hjälp som behövs ska fås, vilket inte är fallet idag

"Hårdare kontroll, att de spelregler samhället satt upp följs, det kanske inte passar alla men det är det , på sikt mest rättvisa.

Hårdare kontroll ser till att både de som ska får, och de som inte ska , blir av med. Det är ett mynt med två sidor."

Problemet är ju att de som behöver inte får

"Självklart är det så att om någon befinns ha ett större behov ska han/hon få den hjälp man kommer fram till."

Vilket inte sker idag, det dras in mycket mer än vad det finns fuskare om man säger så

"Skillnaden mellan en givare och en tagare är uppenbar. Givaren har att fördela rättvist. Läkaren är som en advokat. Han ska ju hjälpa givaren att få ut bidrag. det är alltså hans jobb att göra det bra."

Läkarens jobb är att försöka få folk friska och att sälja läkemedel (tyvärr, på det senare) och att ge sin expertis då det behövs tex intyg, hade FK anställt läkare som gjorde bedömningar skulle det kunna se annorlunda ut men nu är det inte så. Läkare ska inte överdriva, faktum är att de sällan lyssnar på patienten men det är en annan fråga

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-11 21:06 #29 av: landsbygdsbo

"28

Vad som framkommit är ju att vissa har fått högre bidrag, andra lägre . Alltså har en bedömning skett och gett ett utfall.

Rätt eller fel, med det är efter myndigheternas bedömning enligt det regelverk som existerar.

Naturligtvis sker en indragning på mottagarens bekostnad. Men det är helt ok eftersom man vid kontroll fastställt att han/hon fått för mycket.  Samma sak med skatten, fastställs det vid kontroll att man betalt för lite så får man betala...och det sker inte på myndighetens bekostnad.

Om du påstår det, så visa gärna på den källa som bekräftar ditt påstående "Vilket inte sker idag, det dras in mycket mer än vad det finns fuskare om man säger så"

För jag misstänker att det är din åsikt inte fakta.

Anmäl
2017-01-11 22:02 #30 av: landsbygdsbo

Hovrätten skärper domar kring ELMA Assistans, 2015-07-23
Totalt 34 personer har dömts i hovrätten, de två ägarna till bolaget får 6 respektive 5 år och sex månaders fängelse. Rättegången har kostat runt 84 miljoner kronor, vilket är den dyraste rättegången i svensk historia

Samhälle. När lagen förbereddes tänkte sig lagstiftaren att assistenterna antingen skulle vara anställda av kommunerna, av brukarna själva eller av brukarkooperativ. Sedan dess har en privat marknad vuxit fram och nu utförs den personliga assistansen till 65 procent av privata företag. Det finns cirka 1 000 anordnare av personlig assistans, privata och offentliga.

Kostnaderna för ersättningen har ökat från 3 miljarder kronor 1994 till cirka 30 miljarder kronor 2015. Antalet användare har under samma tid ökat från 6 000 till 16 000 personer.

I snitt får en person som är berättigad till assistans denna hjälp 18 timmar per dag. Snittkostnaden är 145 000 kronor i månaden per person, vilket motsvarar 1,7 miljoner kronor om året (2015).

Bara några år efter införandet började de ökande kostnaderna för personlig assistans att diskuteras. Kontrollen har successivt ökat, bland annat har ett speciellt tillståndskrav införts för anordnarna. Det undantag från kravet på tidredovisning som fanns för en stor del av brukarna under en period har tagits bort. Numera betalas assistansersättningen ut i efterskott.

Anmäl
2017-01-12 06:03 #31 av: Tjeja

#3 Mitt inlägg i #1 handlar om hur man bör betona budskapet för att få gehör hos den friska befolkningen.
Därför att de som inte vet eller har egen erfarenhet av vad det handlar om läser nämligen in "thailandsresor ochlyxliv" i uttrycket "det liv man vill ha".

De bara läser mediaskandaler om folk och företag som utnyttjar systemet och har ofta själv ingen aning om hur det är att leva ett liv där det "man vill ha" och strävar efter handlar om att få sina grundläggande behov mötta.

De har oftast aldrig ens reflekterat närmare över hur de skulle behöva hantera en vardag där man är helt beroende av andra för att kunna gå på toaletten.

Det är faktiskt viktigt att tänka till extra hur man formulerar sig för att få fram det budskap man avser. Annars kan en kampanj för att få människor att vakna istället skapa förskt och göra ännu mer skada än nytta i sammanhanget!

Något i alla fall jag vill undvika! Vi behöver inte mer förakt, missförstånd och motvilja utan mer förståelse och insikt i hur verkligheten faktiskt ser ut.
Då når man bättre fram med sitt budskap om man talar målgruppens språk än om man ilsket hävdar sin rätt att bli förstådd utifrån sitt eget.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-12 09:32 #32 av: landsbygdsbo

#31  och det är just därför jag betonar vikten av kontroll och uppföljning av verksamheten så att förtroendet bibehålls hos allmänheten så att allmänheten även i fortsättningen är beredd att prioritera skattemedel till verksamheten.

Då är en medvetenhet om vad det kostar och vilka summor som det handlar en viktig kunskap.

Verksamheten är liksom all "mjuk" offentlig verksamhet behjärtansvärt och involverar behövande. Det kan gälla barn som av ekonomiska skäl utestängs från en normal uppväxt, en människa som behöver hjälp att överhuvudtaget överleva och det kan handla om att en människa ska kunna vara yrkesverksam och fylla sitt liv med mening.

Men eftersom resurserna inta är ändliga så måste någon, i det här fallet myndigheterna sätta upp regelverk och efterleva detta så att pengarna räcker.

Och jag har full förståelse för den oro det skapar hos de grupper som är beroende av hjälp. Inte bara LSS. Men vi som samhälle har inget annat alternativ. Jag tror inte du har ngt bättre förslag som är realistiskt på sikt.

Anmäl
2017-01-16 07:46 #33 av: tlover

#31 Okej, även jag missförstådde, dig i detta tillfälle. Ja det är viktigt att tänka hur man skriver, det är väl lätt att skriva efter sina egna erfarenheter (tex en journalist som skriver om funktionshindrades situation vet nog att det som de flesta funktionshindrade vill ha är just värdighet och livskvalitén i att tex kunna gå på toa själv. Därför kanske man skriver på just ett specifikt sätt, man glömmer hur det kan se ut för "oinvigda"

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-16 19:39 #34 av: Tjeja

#33 precis.. det är ju just det.

#32 Jag tror inte på ännu mer och hårdare kontroller. Jag tror att det som behövs är civilkurage hos svenska myndigheter att inte bevilja saker som är fel i rädlsa för att bli kallade rasister etc.

Som det är idag klämmer man åt vanligt folk som verkligen behöver hjälp istället för säger nej till de man VET (de är sällan okända) faktiskt utnyttjar systemet!

Precis på samma sätt som att man jagar felparkerare och fortkörare som kör 5 km för fort men inbrott klarar man inte upp och grovt kriminella får betalt för att sitta på anstalt med "all inclusive" medan våra pensionärer svälter!

Nej... det är kompassen som behöver kalibreras hos svenska myndigheter! Inte hårdare lagar och kontroller av de som redan är skötsamma! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-16 20:14 #35 av: landsbygdsbo

#34

Så du menar att man bara ska kontrollera vissa och inte andra?

NEJ

Vi ska ha ett regelverk som ska gälla lika i lika situationer.

Att svepa in och säga att på kåken har de det minsann bra men våra pensionärer svälter.

Att demenssjuka pensionärer svälter är ju knappast samma sak som att alla gör det.

Har vänner som är pensionärer och som bor i sk servicelägenhet. De fick anbud på maten men fann den under all kritik. Så hela längan tackade nej och vände sig till en närliggande lunchrestaurang som nu kör ut varm mat till dem för samma pris som vårdbolaget erbjöd men nu betydligt bättre och färskare.

Hårdare kontroller hela vägen, från skatteindrivning till hur stat o kommun spenderar sina pengar vidare till en uppföljning värd namnet.

Och då ska ingen verksamhet klara sig.

Anmäl
2017-01-18 12:34 #36 av: Tjeja

Det spelar ju ingen roll hur hårda kontroller och regler man har när det bara drabbar vanligt folk och ingen vågar applicera reglerna på de riktiga storbovarna fortfarande!
Nej det är civilkutage och stöd att gå på de riktiga bovarna och storfuskarna istället för att slösa ännu mer tid, pengar och energi på nya regler storbovarna o de riktiga krimminella smiter undan i alla fall!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.