Funktionsnedsättning och vården

Grönt ljus för cannabis ett viktigt genombrott mot

2017-02-14 19:24 #0 av: jokkoono

-Detta är ett verkligt genombrott för patienter med så svår smärta att ingen annan smärtlindring hjälper. Nu måste den här behandlingen med cannabispreparat studeras noga och jämföras med placebopreparat i en blindstudie för vetenskaplig utvärdering, säger docent Claes Hultling

edan tidigare är den här typen av Cannabispreparat för smärtlindring av svår neuropatisk smärta godkänt ibland annat våra grannländer Tyskland, Finland, Norge och Danmark. Nu har alltså Läkemedelsverket i Sverige gett tillstånd till två patienters läkare att skriva ut ett cannabispreparat på licens för att se vilken effekt det har på deras svåra neuropatiska smärta.

Cannasbis som inte ger rus

Läkaren Claes Hultling har med olika insatser funnits med i processen att påverka Läkemedelsverket att ge detta licenstillstånd. Han är noggrann med att framhålla att det här handlar om ett cannabisextrakt som inte ger en berusning utan enbart smärtlindring. Det intas oralt, alltså genom munnen.
De två patienter som Läkemedelsverket nu gett klartecken åt deras läkare att skriva ut det på licens, kommer att få det inom högkostnadsskyddet.

Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

http://neuroforbundet.se/nyheter/hultling-cannabistillstand-ett-genombrott-for-de-med-svaraste-smartan/

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2017-02-14 19:25 #1 av: jokkoono

Diskutera gärna och tyck till!

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Anmäl
2017-02-14 23:15 #2 av: thenameless

Ja varför inte? Om man tillåts att ta opiater i samma syfte som är betydligt mer narkotiska och beroendeframkallande. Så borde väl medicinsk cannabis vara tillåten. Man mår nog bättre på detta än på vissa andra preparat?

Anmäl
2017-02-17 09:06 #3 av: landsbygdsbo

Internationellt sett så finns det ju belägg för cannabisens positiva inverkan vid vissa sjukdomssymtom. Så varför ska man undanhålla den då? Dels för patienternas skull men även för ekonomins skull, laglig cannabis är ju betydligt billigare än många tillverkade medikament.

Anmäl
2017-03-31 13:51 #4 av: Eda

En videofilm från Bored Panda som jag såg igår visar hur en man med Parkinsons sjukdom efter att han medicinerats med cannabis (instoppad under tungan) helt upphör med skakande och darrningar och också får sitt tal tillbaka, helt otroligt.

Jag vet inte hur utprövat detta är och om det har någon långtidseffekt, men det såg fantastiskt positivt ut, se själva.

https://www.facebook.com/boredpanda/videos/10155195708029252/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2017-03-31 17:28 #5 av: landsbygdsbo

Det vore ju ett totalt vansinne om man skulle kunna hjälpa en individ till ett bättre liv med högre livskvalitet genom att via recept förse honom eller henne med cannabis och inte gjorde det.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.