Rörelsehinder

Lära katten inte vara i vägen för rullstolen?

2018-11-30 13:59 #0 av: Svartsynt

Hej!

Jag är rullstolsburen och har en kattflicka vid namn Maisie på 5 månader här hemma som är hopplös på att vara "i vägen". Det är gulligt att hon vill vara i närheten av mig mest hela tiden, men jag tvingas vara på helspänn hela tiden och ständigt se efter var hon är innan jag vågar köra rullstolen någonstans. Det är ganska jobbigt att ha det på det viset när jag försöker att få saker gjort, men tvingas stanna upp och vänta tills hon har flyttat på sig stup i kvarten. Hon har absolut ingen självbevarelsedrift eller respekt för att akta sig för hjulen. Jag ser alltid efter att hon är ur vägen innan jag börjar köra, men då händer det att hon kommer kutande in precis framför rullstolen och lägger sig ner och rullar omkring på golvet och fånar sig bara någon centimeter ifrån hjulen. Livsfarligt! Hon testar verkligen min reaktionsförmåga vid sådana tillfällen! Galen Jag är ständigt livrädd att jag ska råka köra på henne och skada henne! Gråter Det hade varit fruktansvärt! 

Jag vet inte hur jag ska lära henne att hålla sig på lite avstånd medan jag kör, men att hon kan komma fram till mig när jag står still? Jag vill ju absolut inte att hon ska lära sig "den hårda vägen" genom att bli påkörd, för det skulle kunna bli allvarliga konsekvenser eftersom min rullstol är så tung. Jag vill ju inte heller att hon ska bli rädd för rullstolen eftersom hon då också skulle bli rädd för mig då jag och rullstolen hör ihop, så att säga. Jag vill bara att hon ska förstå att hon måste akta sig för hjulen medan jag kör. Men hur ska det gå till...? Funderar

Har någon av er förslag på hur jag kan lösa detta? 

Anmäl
2018-11-30 14:35 #1 av: 72mm

Vette tusan om man kan lära katter att akta sig för saker som de normalt inte uppfattar som en fara, speciellt inte så specifika. Du vill ju att Maisie ska akta sig för hjulen, inte för dig och stolen. 

Går det på något vis att kattsäkra hjulen? Sätta någon skärm för så eventuella små tassar (eller hela katter kanske) skuffas undan? Behöver ju bara vara nere vid golvet. 

Jag antar att det är mestadels bakåt du oroar dig för? Installera små backspeglar riktade ner mot vad som är precis bakom dig kanske? 

Anmäl
2018-11-30 14:51 #2 av: Pyttelite

Nu spånar jag rejält - katter brukar vara ganska ljudkänslig kan du ha någon signal som kissen kopplar ihop med rörelse av stolen.

Det går ju att klickerträna även katter.

Ett annat sätt skulle kunna vara typ laserpekare att du aktiverar kissen medans du förflyttar dig så att du får ögonkontakt med henne hela tiden.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-11-30 15:05 #3 av: Pia-69

Är inne lite på samma sak som #1, kattsäkra hjulen lite som på en plog eller montera en "kjol" runt hjulen mot golvet med nån form av plast eller papp. Om man då råkar köra på katten så puttas den ju undan av "plogen" eller "kjolen". Be nån händig om hjälp om du inte fixar det själv.

Anmäl
2018-12-01 14:28 #4 av: Svartsynt

#1 #2 #3 Tror det blir svårt att fästa någon skärm eller liknande runt hjulen eftersom bakhjulen kan snurra runt 360 grader, om ni förstår hur jag menar. Men däremot låter det som en bra idé att ha ett speciellt ljud/ord som jag säger när jag ska köra som betyder att hon ska flytta på sig. Förhoppningsvis kan hon lära sig det med lite tid och tålamod. Jag ska börja träna henne genast, haha. Glad Tack ska ni ha för tipsen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.